Wat laat je achter? 

Heb je altijd bewust in het leven gestaan? Misschien is het dan net zo belangrijk voor je om bewust te zijn van de impact van je uitvaart ooit. Er zijn inspirerend veel mogelijkheden om een uitvaart duurzaam te organiseren. Van ecologische kisten tot groen graf, van milieuvriendelijk bloemenplan tot lage-emissie rouwauto, van paddenstoelenwade tot slow food catering. Maar bewust uitvaren gaat ook over scherp en creatief blijven in een moeilijke periode, bijvoorbeeld ten aanzien van kosten en commercie. Lees hieronder meer.

 
Raychan - unsplash.jpg
 
 
milieubewuste uitvaart

De uitvaart zo duurzaam mogelijk vormgeven?

Natuurbegraven, een boom planten met de as of mogelijk ooit humuseren tot compost? Gewikkeld in een hennep wade, liggend op een mand van lokale wilgentenen? En een toost op je leven met biologische appelcider? Er zijn talloze mogelijkheden een uitvaart duurzaam te organiseren.

Schoorsveld.jpg

Een laatste plek in de natuur

Als je denkt aan een begraafplaats, wat zie je dan voor je? Een verzameling van grafstenen, dicht op elkaar? Of zie je iets groens? Sinds enkele jaren kent ons land een alternatief: natuurbegraven. Een graf in een wijds natuurgebied, met flora en fauna en eeuwige rust. Lees hier meer over dit nieuwe uitvaartfenomeen.

dzn_Pyggy-Bank-by-Nendo3.jpg

Laten we eens over geld praten

Een uitvaart kost geld. Veel geld. Of soms heel veel geld. Het goede nieuws is dat je het zelf in de hand hebt. Het slechte nieuws: je moet scherp en creatief blijven in een periode waarin je niet op je scherpst en creatiefst bent.

De Mythe - Schaal detail I.jpg

Kies een natuurlijke kist (of mand of wade)

Eerlijk lokaal hout, biobased composiet, of gevlochten wilgentenen, bamboe, een rieten mand of een kartonnen doos. Of wil je liever in een wade gewikkeld worden? Wettelijk ben je niet verplicht tot een kist. Maar wat je ook kiest, wees bewust van het materiaal en productiewijze. En ook dat de kist de cash cow van de uitvaart is.

rouwbloemen

Geef je rouwbloemen een nieuw leven

Het ligt er prachtig bij tijdens de ceremonie, maar wat doe je met al die bloemen na afloop? Graag geef ik je een paar mooie ideeën om je rouwbloemen een langdurigere betekenis te geven.

IMG_6239.jpg

Een boom worden

Wat als je na je dood kunt opgaan in nieuw leven? Namelijk als boom? De Bios Urn uit Spanje en de Capsula Mundi uit Italië brengen een revolutie op gang ten aanzien van wat we achterlaten op deze planeet.

gerecyclede grafsteen circlestone

Gerecyclede grafsteen?
Het kan!

Veel grafstenen zijn gemaakt van natuursteen zoals graniet. Prachtig, maar dit miljoenen jaren oude gesteente wordt onder slechte arbeidsomstandigheden gemijnd, om tijdelijk een graf te sieren. En wist je dat deze stenen na verwijdering van het graf worden vernietigd tot puin? Met Circlestone krijgen grafstenen een nieuw leven.

humusatie

Voortleven als voedzame compost

Wat als je na dit leven voeding kunt zijn voor nieuw leven? En planten, bomen, micro-organismen en kleine diertjes gedijen dankzij jouw restanten? Op een paar plekken in de wereld, waaronder in Seattle en dichterbij in België, wordt nu geëxperimenteerd met een natuurlijker alternatief voor cremeren en begraven: humusatie.

unsplash+linkedin+slaes+navigator.jpg

Social accounts na overlijden

Na een overlijden blijven Facebook, Instagram en Linkedin accounts gewoon voortleven. Soms geeft dat in het begin troost, maar op een gegeven moment is het tijd om ook online duidelijk te maken dat iemand niet meer leeft. Hoe eindig je social accounts?

still bruisend water.png

Wat is watercrematie?

Would you prefer water cremation or flame cremation? Zeer waarschijnlijk wordt het binnenkort na de VS en Canada ook in Nederland mogelijk om te kiezen voor watercrematie. Het lichaam wordt hierbij opgelost in water met kaliumhydroxide. De belofte van watercrematie is dat het stukken duurzamer is dan begraven en cremeren. Wordt dit jouw eindbestemming?

susanne bij afscheid I.JPG

Het doodskleed als duurzamer alternatief voor de kist

Vroeger bestond de traditie om zelf je eigen doodskleed te maken en inmiddels lijkt doodstextiel te herrijzen. Dit heeft te maken met een groeiend besef van de milieu-impact van uitvaarten, en het specifieke aandeel hierin van de doodskist. Wettelijk is het niet verplicht om een lichaam in een kist te leggen, en toch wordt menig boom gekapt om vervolgens na belastend transport te worden begraven of verbrand. Best zonde. Mits er natuurtextiel wordt gebruikt, zoals hennep, linnen, wol en biokatoen en mits dit verantwoord is geproduceerd, is een stoffen omhulsel een veel duurzamer alternatief.