"Met Blomsterkrans willen we design en traditie combineren."

 

Blomsterkrans II.jpg

(waanzinnige) foto's door Ingrid Hofstra

 

Het begon met ‘een ideetje’. Bineke Posthumus wilde graag een mooie krans in huis van gedroogde bloemen, zoals ze die in Scandinavië had gezien, maar kon deze niet vinden in haar smaak. Dus waarom niet gewoon zelf maken, bedacht ze met vriendin Chantana Reemst. Nu bijna twee jaar later is Blomsterkrans behoorlijk uit de kluiten gegroeid. In het dagelijks leven doen ze hele andere dingen -Bineke is consultant en Chantana ontwerper- maar Blomsterkrans is de concreetwording van hun liefde voor tradities, vormgeving, natuurlijke materialen en ambacht.

 
Blomsterkrans.jpg
 
Het is anders dan een bos bloemen, een kamerplant of een schilderij. Met de Blomsterkrans haal je het seizoen in huis
— Ontwerper Chantana Reemst
 

 

In veel Scandinavische tradities spelen kransen een belangrijke rol, zoals bij het midzomerfeest en bij grote levensgebeurtenissen. Chantana en Bineke brachten de kransentraditie in 2016 naar ons land. “Veel mensen worden verliefd op de natuurlijke en minimalistische uitstraling. Het is anders dan een bos bloemen, een kamerplant of een schilderij. Met de Blomsterkrans haal je het seizoen in huis, je ruikt de eucalyptus. En alles is met de hand gemaakt, door mensen die gepassioneerd zijn door hun ambacht. Met Blomsterkrans willen we design en traditie combineren."

Blomsterkransen (Noors voor bloemenkrans) zijn net even anders dan traditionele kransen; ze zijn speels, natuurlijk en bijzonder stijlvol. De basis van de kransen wordt gemaakt door een Nederlandse wilgenvlechter. "Het vlechten van wilgentenen is een eeuwenoud ambacht en wij zijn er trots op dat deze ambacht in onze producten is verwerkt. En de Blomsterkrans blijft voor langere tijd mooi omdat de bloemen indrogen." Het straalt één en al duurzaamheid uit. 

Blomsterkrans werd al snel na de start opgepikt door magazines, creatieve platforms, ecolifestyle bewegingen en smaakmakers zoals Tessa Hop. En sindsdien bloeit het. 

 
Design-Studio-Nu-_-Midsommar-700x1050@2x-2-1080x1620.jpg
 

De kransen zijn niet alleen een prachtige eyecatcher in je huis, maar je kunt er ook een belangrijk moment in je leven mee markeren. Bijvoorbeeld bij de geboorte van een kind. Of juist als een dierbaar iemand is overleden.

“We hebben een aantal modellen maar omdat we alles op maat maken, kunnen we ook speciale wensen verwerken. Takjes van die ene boom uit de tuin, een speciaal kruid of lievelingsbloemen. Een Blomsterkrans is daardoor een bijzonder symbool in je huis om iemand te herinneren van wie je afscheid hebt moeten nemen.”

Daarover gesproken. Ik ontdekte Blomsterkrans via de mooie inspiratiewebsite 1001lichtjes over uitvaarten.

 

Wat hebben jullie met het onderwerp van afscheid nemen?

Chantana: "Ik ben al langere tijd geboeid door het thema afscheid en dat heeft vooral te maken met het overlijden van mijn vader. Ik was zelf nog maar 11 jaar, hij is helaas te vroeg gestorven en heb een hele lange tijd heel erg moeite gehad met de manier van afscheid nemen. De intentie zal niet zo geweest zijn maar het voelde heel onpersoonlijk. Ik heb daarna altijd gedacht: dat kan anders." 

"Tegenwoordig zijn er al veel meer mogelijkheden. Ook voor kinderen zijn er bijvoorbeeld boekjes over het thema ‘afscheid’. Daardoor krijgen kinderen er op een bepaalde manier toch grip op, of zijn in ieder geval bezig met wat is er gebeurd en wat ze mogen en kunnen voelen. Dat was toen niet het geval en dat heb ik erg gemist."

Later als ontwerper pakte Chantana het thema weer op. Ze is persoonlijke afscheidskaarten gaan maken. Met onder andere illustraties en tweedimensionale portretten van oude foto’s met bloemen en bladeren. "Bloemen en bomen staan in veel van mijn werken centraal.”

Voorbeelden van het werk van Chantana, bekijk meer via  www.chantana.nl

Voorbeelden van het werk van Chantana, bekijk meer via www.chantana.nl

549e32a3d31f22bb92329e02cf1460af.jpg
 
thumb.jpg
 
Chantana slide.jpg

 

Wat zou Chantana zelf belangrijk vinden?

"Wat ik graag voor mijzelf zou willen, dat het afscheid zelf een persoonlijke en ontspannen sfeer heeft. Als dat het uitgangspunt is dan denk ik ook dat er anders naar de invulling van een afscheid gekeken wordt en krijg je (denk ik) automatisch dat mensen eerder kiezen voor zachtere en natuurlijke materialen. Omdat mensen dan dichter bij zichzelf blijven of dichter bij de natuur. Ik vind daarom ook natuurbegraafplaatsen ook zo’n mooi gegeven.

Wat ik heb gemerkt na een afscheid, is dat je vooral vasthoudt aan tastbare herinneringen. Ik heb bijvoorbeeld nog steeds een kistje waar verschillende spulletjes in zitten van mijn vader. Hij maakte bijvoorbeeld hele mooie gedichtjes met getekende enveloppen met Sinterklaas. Het was vooral in het begin troostend om dit te bekijken. Nu zoveel jaren later kijk ik steeds minder naar die spulletjes. Ik heb het omgezet in iets, een gevoel of een herinnering, wat in mijzelf zit. En ik zet het bijvoorbeeld om in verhalen voor mijn kinderen."

 

Heb je ook wensen over jouw eigen afscheid ooit?

"Ik heb een redelijk duidelijk beeld van hoe mijn afscheid eruit moet zien. Wat ik al heel lang weet is dat ik niet begraven wil worden, mijn wens is cremeren. Daarna zou ik graag willen dat ze mijn as op een bekende plek verstrooien. Het liefst op Terschelling, ik ben echt een eilandmens. Of op de Veluwe waar mijn ‘roots’ liggen. Ik kan mij zo voorstellen bij een oude boom in het bos.

Ik heb altijd gezegd: zolang het maar geen cake met koffie wordt. Ik heb mijn afscheid helemaal uitgeschreven en getekend. Hoe ik die dag of week voor mij zie, maar dan niet in de vorm van een planning. Vooral qua gevoel en sfeer. Dit heb ik gedaan in de vorm van een brief, aan mijn dierbaren. Voorop staat dat zij er natuurlijk een fijn gevoel bij moeten hebben. Het moet vooral spontaan blijven.

Het belangrijkste voor mij is dat alle mensen die ik liefheb in die dag of dagen bij elkaar zijn. Samen op een dromerig mooie buitenplek met verschillende hoekjes waar anekdotes, herinneringen gedeeld kunnen worden. Dat gecombineerd met een prachtige broodtafel met eten en drinken. Het liefst ook wilde bloemen uit de tuin, die je onderweg op de route zou tegenkomen of die daar op die plek te vinden zijn. Ik kan mij ook zo voorstellen dat mijn man dan de muziek regelt, van heel rustig tot heerlijke dansnummers. Persoonlijk, warm en ontspannen.

Moet wel bekennen dat het een beetje gek voelt om dit te delen."

 
 
Blomsterkrans I.jpg
workshop-blomsterkrans.jpg
 
 
 
 

Lees ook:

 
Feelform_Sfeerfoto_04WEB.jpg

Wat te doen met de as?

Pleurop.png

ge·con·do·leerd

Susanne+2nd+choice-13.jpg

"Anekdotes tonen vaak iemands eigenaardigheid."

IMG_2946.JPG

Opruimen voor je doodgaat

pexels-photo-64057-1694x1129.jpeg

De waarheid over iemand zeggen