"Een avondmeditatie past wel bij mij."

Daan Duijvestein, de man van Susanne

 
 

 “Misschien moeten ze deze Seawharma gaan eten,” lacht Daan. “Meesterlijk lekker.” We zitten in de snackbar als ik hem vraag naar zijn eigen uitvaartwensen. Wel een bijzondere snackbar, want ze serveren hier ‘positive change’: alles is vegan en van zeewier. Niet dat Daan vegan is, maar hij houdt van nieuwe duurzame dingen. Helemaal als dat een vette hap is. Eat weed, live long staat er op de muur. Mooi meegenomen.

 

Daan is mijn man en onze gesprekken gaan niet toevallig wel vaker over de dood en afscheid nemen. Dus hij heeft al langer kunnen nadenken over zijn antwoord. Bovendien: ruim voordat wij elkaar kenden, had hij een document op zijn computer met belangrijke dingen. En een muzieklijstje.

 

“Eigenlijk zou ik het wel mooi vinden als mijn vrienden en familie ’s avonds bijeen komen voor een groepsmeditatie. Als avondwake. Ik lig dan bijvoorbeeld in het midden, gewikkeld in doeken, op een baar. Misschien moet het wel een soort inloop zijn van een paar uur, en kunnen mensen ook weer weg als ze dat willen. In stilte. Buiten de ruimte kunnen mensen elkaar troosten en thee drinken. Zo’n avondmeditatie past wel bij mij, denk ik.”

 

Ik knik. Daan mediteert al jaren en heeft meer dan twintig Vipassana retraites achter de rug, waarvan zes als server. Zo’n meditatie past zeker. En thee ook, want hij drinkt geen alcohol. Van de Banana Oatly Mylkshake krijgt hij nu een brain freeze.

“De ochtend erna zou een dienst kunnen zijn zoals gebruikelijk is. In een crematorium. Qua locatie heb ik veel met de Iepenhof in mijn geboortestad Delft. Deze is ontworpen door Ernest Israëls, een vriend van mijn vader. Hij is pas zelf overleden en ik was bij de afscheidsbijeenkomst daar. Het gebouw is volledig duurzaam ontworpen als een organisch landschap met vloeiende paviljoens, uit natuursteen, hout en glas. Hij heeft er meerdere prijzen mee gewonnen. Duurzaamheid is mij met de paplepel ingegoten.”

 

En die muziek? “Rondom de meditatie zouden mantra’s geluisterd kunnen worden. Of een lezing van Satya Narayan Goenka. Maar de volgende ochtend mogen er wel een paar lekkere tracks gedraaid worden."

 
 

De tracks van Daan: 

 
 
 

In gesprek over jouw laatste wensen?
Neem contact met me op.

 

Lees ook:
"Ik zou iedereen
een puzzeltocht willen laten lopen."

Interview met
José de Boer, moeder van Susanne