pexels-photo-64057-1694x1129.jpeg

De waarheid  vertellen

Niet iedereen heeft alleen maar zonnige kanten

"Iemand grapte eens dat ze op de begrafenis van haar vader moest nagaan of de afscheidsceremonie wel echt van hem was. De sprekers weerspiegelden niet hoe ongelooflijk moeilijk het was om zijn dochter te zijn. Tientallen jaren later voelde ze zich nog steeds verraden, omdat haar waarheid over haar vader was geweigerd tijdens de ceremonie. Het afscheid betekende daardoor een pijniging in plaats van een heling."

De Canadese death doula Sarah Kerr vertelt over haar ervaringen als ritueelbegeleider bij afscheid nemen en het helende belang van de waarheid. In onze Westerse cultuur zijn begrafenissen voornamelijk gesproken rituelen, legt zij uit, dus wat er wordt gezegd en de specifieke woorden die we gebruiken, dragen enorme kracht.

Vanuit liefde of 'omdat het zo hoort' zijn we soms geneigd om vooral positieve dingen te zeggen. Over de doden niks dan goeds. Maar wat als de waarheid over iemand niet alleen maar mooi is. Of een deel ervan zelfs best lelijk? 

"De waarheid is genezing", zegt Sarah. "Het doel van een begrafenis is om een persoon en zijn of haar leven te eren, en het is kloppend en goed om je te concentreren op de lichte delen. Maar weet ook dat je de donkere delen kunt eren." En dat kan liefdevol. 

"Meestal hebben mensen alleen een knipoog naar die minder mooie waarheid nodig, een erkenning van het hele verhaal in plaats van een uitgebreide uiteenzetting van tekortkomingen." Om een idee te geven:

 

"Het was niet makkelijk om van haar te houden."

"We misten hem toen we klein waren."

"Hij was niet de vader die de kinderen nodig hadden."

"Haar worstelingen waren een kwelling voor haarzelf en voor degenen die van haar hielden."

"Zijn passie was groot, maar op donkere dagen kon zijn woede ook groot zijn."

 

Slechts met enkele woorden kun je de luisteraars een blijk geven dat de waarheid wordt erkend. En dat is dus cruciaal volgens Sarah. "Van daaruit openen mensen hun hart voor wat je te zeggen hebt."

Andersom geldt bovendien dat onwaarheid een beschadigend gevolg kan hebben en daarover is Sarah uitgesproken: "Onwaarheid - zelfs de kleinste onwaarheid - ondermijnt niet alleen het vertrouwen van mensen maar ook de helende kracht van de ceremonie."

Het is net zoals in het leven: het wegstoppen van lelijke delen brengt meestal meer schade aan dan heling.

 

Meer weten over de holistische benadering van Sarah Kerr?
Bezoek haar website Soul Passages

 

Lees ook:

 
captain-fantastic-scene - kopie.jpg

Waarom het zo belangrijk is om naar de begrafenis te gaan

ge·con·do·leerd