day-of-dead-3.jpg

Hoe doen ze het in Mexico?

 

Jaarlijks op 1 en 2 november verzamelt zo ongeveer heel Mexico zich op de begraafplaats om de doden te herdenken: Dia de los Muertos.

 

Het is een belangrijk festival. Men gelooft dat de zielen op deze twee dagen terugkeren naar de aarde. En daarom moet hen op alle mogelijke manieren de juiste weg worden geleid om contact met ze te kunnen maken. De meest kleurrijke altaren worden gemaakt met bloemen, foto's en kaarsen, graven worden schoongemaakt en versierd en er worden allerlei offers voorbereid zoals eten en drank. 

 

Dit levert de mooiste beelden op, vooral 's nachts. 

 
san-gregorio-cemetery-on-the-outskirts-of-mexico-city-november-1-dia-de-los-muertos-photographed-by-by-marco-ugarte-ap.jpg
T0808DAYOFTHEDEAD_C_HR Xochimilco.jpg
 

Dia de los Muertos vindt zijn oorsprong in de tradities van de oorspronkelijke Meso-Amerikaanse volkeren. Voor onder anderen de Azteken, Maya en Purépecha was het gebruikelijk de voorouders en dus de doden te vereren. Dia de los Muertos wordt in meerdere Latijns-Amerikaanse gevierd. 

 

In Nederland zijn 1 en 2 november bekend als Allerheiligen en Allerzielen. Tradities rondom deze twee dagen zijn met de ontkerkelijking naar de achtergrond verdwenen. Hoewel, de laatste jaren worden de dagen door de uitvaartbranche ingezet als gelegenheid voor nabestaanden om hun overleden geliefde te herdenken. Veel begraafplaatsen zijn 's avonds open en er zijn lezingen en rituelen. 

 

Maar terug naar Mexico.  

 

In Mexico-City (Xochimilco) vindt op Dia de los Muertos een grote parade plaats. Ook bekend van de openingsscene van de James Bond film Spectre :)

 

dia-de-los-muertos-larry-lamsa-1024x819.jpg
imágenes-dia-de-muertos-todos-santos-halloween-disfraces-caracterizaciones-catrina-flores-maquillaje-make-up- (8).jpg
 
d68fa76f7c2c81146049f79091319bc3.jpg
merida-mexico-paseo-de-las-animas-passage-of-the-souls-sun-0617.jpg

 

Zoals te zien, zijn schedels (calaveras) belangrijke symbolen die overal terugkomen: in schmink, kaarsen, tekeningen en gigantische poppen. Ook stikt het overal van de prachtige oranje goudsbloemen. 

 

De overtuiging bij Dia de los Muertos is dat op de eerste dag van het festival, 1 november, de zieltjes van overleden kinderen terug komen naar de aarde: de angelitos. Daarna is 2 november de dag van de volwassenen, de overleden voorouders.

 

Het moet een vrolijk, feestelijk en kleurrijk wederzien zijn. Soms worden er korte gedichten geschreven waarin de spot wordt gedreven met grafschriften. Het eten en drinken, de foto's, kunstwerkjes en de geur van de bloemen moeten de zielen de juiste weg leiden naar familieleden.  

 

En die zitten te wachten op de begraafplaats...

day-dead San Miguel Canoa foto Miguel Tovar.jpg
 
 

Lees ook:

Pleurop.png

ge·con·do·leerd

73.-Begraafplaats.jpg

Hoe doen ze het in Japan?