achtergrond.png

Met alle liefde...

... zou ik jullie begeleiden bij het vormgeven van de uitvaart, jullie ontzorgen en het overzicht bewaken van de vele dingen die geregeld moeten worden. Maar een uitvaart mag je ook zelf regelen. En als je wilt, dan kan ik de eindjes aan elkaar knopen.

 

Persoonlijker dan 'do it yourself' wordt het niet. Hoewel niet alle uitvaartbedrijven hier op ingesteld zijn, is het zeker mogelijk om zelf een locatie, ceremonie en catering te organiseren. 

Eigenlijk is mijn manier van werken ook gebaseerd op diy. Ik geloof in persoonlijke uitvaarten, waarbij zo veel mogelijk is gekozen, bedacht en misschien zelfs gemaakt door naasten. Datgene waar je je niet toe kunt zetten en het regelwerk mogen jullie aan mij overlaten. 

 

Mijn tips voor als je het toch helemaal zelf wilt doen?

 • Stop liefde in kleine, zintuiglijke dingen. Brand een kaarsje, pluk bloemen uit eigen tuin, maak een altaartje, zet fijne muziek op, zorg dat het lekker ruikt, kies zachte en natuurlijke materialen. 

 • Het verzorgen van je moeder, vader, broer, zus of partner is een intiem moment. Samen kunnen jullie ervoor zorgen dat hij/zij er mooi bij ligt, in diens mooiste kleding. 

 • Probeer dingen 'in de geest van' te doen. Wat was altijd een fijne plek? Een typische uitdrukking? Lievelingsmuziek? Een favoriet hapje?

 • Overweeg een 'technische crematie': kom samen op de plek die jullie het mooist vinden passen, en breng jullie dierbare met een kleine groep intimi naar het crematorium of de begraafplaats.
 • Creëer iets. Met je handen. 

 • Ga veel met elkaar in gesprek over jullie wensen en ideeën, zorg ervoor dat alles gedeeld mag worden. 

 • Misschien kunnen jullie samen een mooi ritueel vormgeven, om de overgang te markeren en een bijzondere herinnering te maken. Een bepaalde route, een gezamenlijke handeling of bijvoorbeeld iets met de elementen water, aarde, lucht of vuur. 

 • Doe dingen waar je goed in bent en kies de onderdelen die je voldoening geven. Bijvoorbeeld het ontwerpen van de kaart, het kiezen van een locatie van de samenkomst, het regelen van de catering. 

 • Een goede voorbereiding is erg belangrijk als je zelf de uitvaart wilt organiseren. Lees je daarom goed in. Op uitvaart.nl vind je een overzicht van zaken die je zelf kunt regelen, met relevante (soms expliciete) adviezen. 

 • Laat je niet afschrikken door dichte deuren bij uitvaartbedrijven die alleen met ondernemers willen samenwerken. Er is altijd een weg, eventueel met mijn hulp. 

 • Een fijne inspirerende website vind ik 1001lichtjes.nl . Bekijk ook de ideeënborden op Pinterest

 

Je mag mij altijd om adviezen vragen en mij inzetten om deuren in de uitvaartwereld te openen. Neem gerust contact met me op, ik kan jullie ook op uurbasis helpen.