Kevin Giles Osceola Landing Washington.jpg

Een boom worden

de Bios Urn laat je anders denken

foto boven:
Kevin Giles

Wat te doen met de as? Eerder schreef ik al over de uiteenlopende keuzes van urnen, koesterstenen en assieraden. Een revolutionair idee komt uit Spanje van Bios Urn. Want wat als je na je dood kunt opgaan in nieuw leven? Namelijk als boom? 

De Spanjaarden Gerard Moliné, Roger Moliné en Martín Azúa geloven dat er anders gekeken kan worden naar de dood. Het 'einde van het leven' kan door een slimme toepassing van design en natuur worden omgezet naar een 'terugkeer naar het leven'. De dood is een transformatieproces. 

Tot hier de filosofie. Dit is de case na vijftien jaar onderzoek:

 

 

Opgaan in nieuw leven dus.

De Bios Urn is gemaakt van biologisch afbreekbare kokosnootschil, cellulose en samengeperst veen. De urn wordt gevuld met crematie-as, die op deze wijze dient als voeding voor de boom of plant. In het bovenste compartiment plant je een zaadje van een boom naar wens. Deze boom kun je op alle mogelijke plekken planten, bijvoorbeeld in de tuin van het ouderlijk huis of op een speciaal landgoed. 

De urn breekt langzaam af wanneer deze ingegraven wordt. Terwijl de urn afbreekt zal de as als een voedende bron weer opgenomen worden in het milieu.

En in de vorm van een boom, struik of plant zal er nieuw leven uit ontspruiten. Hoe mooi.

 

 
faire-de-ses-cendres-un-arbre-005.png
 

 

Het belang van meer bomen op onze planeet hoef ik je niet uit te leggen. Hoe simpel het principe en het product ook zijn, de Bios Urn zet je op een heel andere manier aan het denken. Over je eigen vergankelijkheid. Over het stoffelijke. Over het leven op aarde. Over wat je achter laat. 

Het kan een heel troostende gedachte zijn dat wat je op de aarde achterlaat, een boom is. Die misschien wel tientallen, honderden jaren blijft staan. Waar jouw dierbaren naartoe kunnen. Waar de vogels hun nestjes in bouwen. Waar het ecosysteem op onze planeet weer een stukje meer van in balans komt. 

Beetje bij beetje, urn voor urn.

 
 De Bios Urn is handgemaakt in Spanje en is 100% biologisch afbreekbaar. De Bios Urn wordt geleverd met een tablet tuinaarde, meststof en gebruiksaanwijzing.  Ga hier naar de website. 

De Bios Urn is handgemaakt in Spanje en is 100% biologisch afbreekbaar. De Bios Urn wordt geleverd met een tablet tuinaarde, meststof en gebruiksaanwijzing. Ga hier naar de website. 

 

Meer lezen:

vt wonen.jpg

Als het met iets meer smaak mag zijn