transparant.png

Hoe kun je ontsnappen aan de naturapolis van Yarden?

 

vertical coin bank.jpg

 

Je hele leven heb je er premie voor betaald. Maar uiteindelijk blijkt je uitvaartverzekering een grote teleurstelling, bovenop al het andere verdriet. Dit overkomt veel polishouders van een dienstenverzekering bij Yarden en Dela, en hun nabestaanden. Accepteer je wat het is, of neem je de regie om je eigen keuzes te kunnen maken? Lees hier hoe je kunt ontsnappen aan het standaard pakket.

Als jullie een eigen smaak hebben en persoonlijke wensen voor de uitvaart, gaat de uitkering van een dienstenverzekering tegenvallen. Eigenlijk is er ooit voor het verkeerde verzekerd. Maar wisten jullie veel. Gelukkig is er ook goed nieuws. Want jullie kunnen aan dit dienstenpakket ontsnappen. Het pakket vertegenwoordigt namelijk een financiële waarde, die ook als vrij besteedbaar geldbedrag kan worden uitgekeerd. Geen wereldbedrag, maar met organisatietalent en creativiteit zouden jullie het hiermee kunnen doen. Of jullie beschouwen het als een basisbedrag en leggen de rest bij.

 
Belangrijk: pleeg vooral géén telefoontje naar de maatschappij om het overlijden te melden.
 

Hoe ontsnappen we aan het dienstenpakket?

Allereerst gaan jullie goed samen in gesprek over wat jullie willen, wat jullie zelf aan organisatietalent in huis hebben en wat jullie professioneel willen inschakelen. Een uitvaart organiseren is geen rocket science, wel vraagt het om logistiek denken en creativiteit. Vind iemand in jullie familie- of vriendenkring die goed kan regisseren en een draaiboek kan maken. Er zijn enkele onderdelen waarbij professionele ondersteuning fijn kan zijn: bij het verzorgen van het lichaam, bij het regelen van formaliteiten met het crematorium of de begraafplaats en bij ondersteuning achter de schermen op de dag van de uitvaart. Maar dit gaat de uitvaartmaatschappij niet voor jullie doen. Belangrijk is dus: pleeg vooral géén telefoontje naar de maatschappij om het overlijden te melden. Zoek in plaats daarvan naar een zelfstandig uitvaartondernemer aan wie jullie deze onderdelen van de uitvaart toevertrouwen. Lees hier tips voor het vinden van een uitvaartbegeleider die bij jullie past. Bel op, en vraag of de uitvaartondernemer enkel wil begeleiden bij deze drie onderdelen, op uurbasis tegen een redelijk tarief (€ 50-75 is gebruikelijk). Als jullie toch liever alles in professionele handen willen, houd dan rekening met een bedrag van ongeveer € 2.000-2.600 voor complete externe begeleiding.

Een uitvaart voor € 3.437 en toch persoonlijk?

De naturapolis van Dela vertegenwoordigt momenteel een waarde van € 3.437. Dit bedrag is opgebouwd uit € 2.816 voor de Dienstenverzekering en € 621 voor de aanvullende Geldverzekering. Yarden heeft allerlei verschillende naturapolissen, maar vaak komt het uit te keren bedrag ongeveer op hetzelfde uit. Laten we eens met het vrij besteedbare bedrag van € 3.437 gaan rekenen, hoe kun je daarvan een uitvaart organiseren die toch persoonlijk is, zoals jullie willen?

Thuisopbaring met Bio Sac
Kies ervoor om jullie dierbare thuis te houden, op bed of creëer een andere mooie plek in het huis. Voor het verzorgen en aankleden kun je professionele ondersteuning vragen van het ambassadeursnetwerk van Bio Sac, een ecologische opbaarproduct op basis van klei en actieve koolstof dat koeling vervangt. Een Bio Sac ambassadeur helpt jullie dan bij een mooie thuisopbaring. Dit kost dan ongeveer € 300.

Rouwkaart
Een overlijdensbericht en uitnodiging voor de uitvaart kan prachtig digitaal worden gedeeld via mail of whatsapp. Kies een mooi beeld, of een portret en laat deze door een handige bekende ontwerpen tot een digitale rouwkaart.

Kist of wade
Een kist kunnen jullie zelf maken, of rechtstreeks laten bezorgen. Voor nog geen € 300 laten jullie de milieuverantwoorde populierhouten CHISTANN kist als pakketje thuis bezorgen, om in 20 minuten zelf in elkaar te zetten. Of kies voor een HYLLBAR baar van € 200 in combinatie met een mooie stof als bedekkende wade (mag ook uit eigen kast).

Thuisceremonie of sympathieke plek
Is er een ruim huis, of willen jullie het in klein gezelschap houden? Overweeg een intieme thuisceremonie, waarbij jullie samen informeel herinneringen kunnen delen, muziek maken en een eigen ritueel creëren. Als een thuisceremonie geen optie is, denk dan eens na over een mooi verenigingsgebouw of kerkje in de buurt. Voor een paar honderd euro kan er een fijne ruimte worden gehuurd waar iedereen kan samenkomen.

Bloemen
Kies in plaats van een rouwbloemstuk voor een mooie grote bos seizoensbloemen in een vaas, pluk zelf iets moois of laat iedereen een enkele bloem meenemen. Bloemen hoeven niet veel te kosten.

Rouwvervoer
Hebben jullie een grote auto, een busje of een camper waarmee jullie altijd op vakantie gingen? De rit naar het crematorium of de begraafplaats mag gewoon met eigen vervoer. Zorg wel voor een goede bevestiging en check voor alle zekerheid de dag van tevoren om zeker te weten of het past. Toch een rouwauto huren? Dat kan voor ongeveer € 200 inclusief chauffeur voor anderhalf uur. Voor autoliefhebbers bestaan er tegen meerkosten veel speciale rouwauto’s, of regel een speciale stoet via autodeelplatforms.

Cremeren/begraven
Ongeveer 70% van de Nederlanders kiest voor crematie, en de kosten hiervan variëren. Soms kiezen families ervoor om hun dierbare uit te zwaaien, en te laten wegbrengen door een chauffeur. In dat geval is de crematie ‘technisch’ en zonder aanwezigheid van de familie, en kan dit op enkele plekken tegen een goedkoop tarief van ongeveer € 500. Als de familie er bij wil zijn, ligt het tarief al snel op € 1000. Wordt er gekozen voor begraven? De kosten van een algemeen graf variëren tussen begraafplaatsen en ook tussen soorten graven. Een algemeen graf voor tien jaar afkopen, kost al snel € 900. Een particulier graf is doorgaans duurder.

Eten en drinken na afloop
Kom na afloop nog fijn ergens samen, bijvoorbeeld in het lievelingscafé. Spreek met de barman af wat op jullie kosten mag, en vanaf welk moment mensen eventueel hun eigen drankje moeten betalen. Liever uitgebreider eten en drinken, maar toch betaalbaar? Kies er dan voor om thuis samen te komen. Eten en drinken kunnen jullie dan zelf inkopen bij jullie favoriete traiteur, patissier en wijnhandel, of laten verzorgen door een cateraar. Als goed eten en drinken altijd belangrijk zijn geweest, pak dan uit. Dat is het geld waard.  

 

Indicatie van een lowbudget uitvaart

Thuisopbaring met Bio Sac                         

Rouwkaart digitaal verspreiden 

Kist of baar met wade

Aangifte gemeente                                       

Vijf uren uitvaartbegeleiding                     

Verenigingsgebouw/kerk                           

Bloemen                                                            

Rouwauto                                                         

Crematie/algemeen graf                             

Eten en drinken na afloop                     

                                               Totaal                  

€ 300

€ 0

€ 300

€ 13,40

€ 375

€ 400

€ 50

€ 200

€ 1000

€ 750

€ 3.388,40

 

Ik help jullie met liefde bij deze eigenzinnige uitvaart.

 

Lees ook:

 
Feelform_Sfeerfoto_04WEB.jpg

Wat te doen met de as?

Pleurop.png

ge·con·do·leerd

humusatie

Voortleven als compost

De Mythe - Schaal detail I.jpg

Ga voor een natuurlijke kist

IMG_2946.JPG

Opruimen voor je doodgaat

Susanne+2nd+choice-13.jpg

"Anekdotes tonen vaak iemands eigenaardigheid."