Ik hoop dat jouw naasten
afscheid van je nemen
zoals je was.

Ons hele leven zijn we op allerlei manieren bezig om onszelf uit te drukken: hoe we er uitzien, het werk dat we doen, de besteding van onze vrije tijd. Maar bij onze uitvaart lijkt de industrie weinig mogelijkheden te bieden om uit te drukken wie we zijn. Terwijl een afscheid van een leven een ultiem portret van iemand zou moeten zijn.

Ik ben Susanne Duijvestein. Na elf jaar corporate wereld gooide ik het roer om naar zelfstandig begrafenisondernemer om mensen te begeleiden over een pad van veel meer mogelijkheden. Ik help met het vormgeven van een afscheid zoals je was, zoals je in het leven stond, eigen. De uitvaartbranche gaat de komende jaren flink veranderen. Ik introduceer een andere manier van werken waarbij ik de wensen van de familie invulling geef, zonder belangen en schimmige provisies. Ik werk daardoor veel met kleinschalige ondernemers, eventueel uit eigen netwerk, ritueelbegeleiders, bijzondere plekken en ambachtelijke makers. Mensen die met liefde en met respect voor de natuur werken en echte betekenis geven aan het afscheid. Ik wil eraan bijdragen dat we beter over de dood gaan praten en afscheid nemen meer van onszelf wordt.

Als dertiger ben ik een groen progressief blaadje in de uitvaartwereld. Ik spreek niet alleen generatiegenoten aan - voor als wij zelf afscheid moeten nemen - maar iedereen. Van alle leeftijden, alle achtergronden en alle overtuigingen. 

In mijn leven word ik gedreven door duurzaamheid, impact, contact en schoonheid. Ik voel me thuis in de antroposofie. Mijn inspiratie en zingeving haal ik uit de natuur en uit de liefde. Dit zet ik in in mijn vak. Ook om verandering teweeg te brengen in de hele wereld van uitvaarten, dood en afscheid nemen.  

Verder ben ik Amsterdammer, moeder van Inez en vrouw van Daan. Ik heb een achtergrond in coöperatief bankieren en maatschappelijke transities, waaronder in het voedselsysteem. Nog steeds ben ik betrokken bij duurzame initiatieven en bewegingen zoals Slow Food Youth Network, bij instituten als de Rijksakademie van beeldende kunsten en de door mede door mij opgerichte Young Amsterdam Economic Board. En mijn opleiding tot uitvaartbegeleider deed ik op de beste plek: Gaandeweg Uitvaart Educatie in Apeldoorn, opgericht door de inspirerende vernieuwer Geraldine van de Vegte. In 2019 ben ik vanwege mijn inspanningen opgenomen in de DJ100, de lijst van honderd jonge duurzame koplopers in ons land.

Als het moment komt, hoop ik dat jouw naasten afscheid van je nemen zoals je was. En daar draag ik met liefde aan bij. 

susanne

 
 
Susanne first choice-12 dark - kopie.jpg
 
 

Susanne’s verhaal verscheen op mooie plekken!

afbeelding+3+Susanne+bij+Afscheid.jpg

Nudge: een natuurvriendelijke uitvaart met Susanne bij Afscheid

“Je hebt er waarschijnlijk nog nooit over nagedacht maar voor een uitvaart kun je ook duurzame keuzes maken. Susanne heeft hier haar werk van gemaakt. Er zijn verschillende elementen voor een bewust en duurzaam afscheid. Denk hierbij aan de catering, maar ook het ambachtswerk zoals bloemstukken en de kist. We hebben er een aantal voor je uitgelicht.”

WhatsApp Image 2018-06-24 at 21.41.08.jpeg

“Funeral Flowers: A beautiful waste?”

Het klinkt een beetje vreemd, maar ik houd niet zo van bloemen. Dat heeft deels te maken met mijn werk als uitvaartondernemer, want bij crematoria word ik geconfronteerd met een enorme verspilling van bloemen. Zo zonde! Amsterdam Flower School interviewde me over mijn haat-liefde verhouding met bloemen én over mijn tips om bewust met bloemen om te gaan rondom een uitvaart.

susanne_duijvestein_uitvaartondernemer_a_course_in_dying_013.jpg

“I believe in the power of rituals, small things that make us feel the greatness of life and help us heal.”

Voor A Course in Dying interviewde Claudia Crobatia mij met een paar luchtige vragen. Over mijn eerste ervaring met de dood, over mijn ideeën bij afterlife, over rituelen en over mijn eigen begrafenis ooit.

Susanne 2nd choice-12.jpg

“Anekdotes tonen iemands eigenaardigheid.”

Yasmin Visser interviewde me voor De Verhalenbar. “Hoe verdrietig de dood ook is, een uitvaart is vaak een bron van bijzondere, persoonlijke verhalen.”

IMG_7189+-+kopie.jpg

ASN Bank:
“Zij verdient haar brood met de dood.”

Duurzaamheidsplatform Voor de Wereld van Morgen (van ASN Bank) sprak met mij over mijn business. “Hoe kom je er als jonge ondernemer bij om de uitvaartbranche in te gaan? En met welke uitdagingen krijg je te maken?”

susanne bij afscheid - Elisabeth Lanz I.jpeg

KPN-podcast


Vallen & Opstaan met Susanne

Vallen & Opstaan is de nieuwe podcast van KPN voor ondernemers en door ondernemers. Elke aflevering spreekt host Vincent Reinders met ondernemers van bekende en minder bekende bedrijven. Over hun ochtendrituelen, hoop en angst, succes en falen, vallen en weer opstaan. Susanne werd bevraagd over haar besluit om een gouden carriereperspectief bij een bank op te geven voor een bestaan als zelfstandig uitvaartondernemer.

beeld.jpg

Donateurs van Nudge krijgen levenslang geldige korting

Natuurbegraven, een boom planten met de as of mogelijk ooit humuseren tot compost? Misschien ben je al aan het nadenken over je laatste afscheid, misschien ben je nog lang niet van plan om dood te gaan. Of misschien moet je van iemand afscheid nemen. Voor Nudgers die bewust in het leven staan, en ook bewust afscheid willen nemen als het zover is, bied ik korting.

IMG_8721.jpg

“Een plek die bij het leven past is vaak een kroeg of lievelings-restaurant.”

Horecamagazine Food Inspiration vroeg me naar de kansen voor horecaondernemers om in te spelen op uitvaarttrends.

IMG_0832.JPG

“Duijvestein voorspelt dat catering het allerbelangrijkst gaat worden.”

Het inspiratiemagazine LATER vroeg mij naar trends op het gebied van eten en drinken bij uitvaarten. Ik vertelde over de uitvaartcake ‘nieuwe stjil’.

Susanne 2nd choice-11.jpg

Blog voor Gaandeweg Uitvaarteducatie

Na tien jaar corporate omgeving werd ik op een ochtend wakker met het inzicht dat het tijd was om andere kwaliteiten in mezelf te ontplooien. Al snel wist ik: uitvaartbegeleider. Na wat online gespeur naar een goede opleiding om mij klaar te stomen voor deze geheel nieuwe wereld, kwam ik uit bij Gaandeweg. De uitstraling, de manier van communiceren, het nuchtere geaarde, het originele. Anders. Dat paste bij me.