geef je rouwbloemen een nieuw leven

Vijf mooie ideeën om ze een langere betekenis te geven.

1f_FieldofHope_FlasksofHope.jpeg

Beeld boven: Field of Hope

 

Zo verbazend veel bloemen dat je niet weet wat je ermee moet. Dit gebeurt regelmatig bij uitvaarten. Om hun liefde uit te drukken of omdat ze denken dat het hoort, brengen mensen graag bloemen mee naar een afscheid. Van een enkele roos tot een enorm bloemstuk, van smaakvol tot niet helemaal jouw smaak. Het ligt er prachtig bij tijdens de ceremonie, maar wat daarna? Wat doe je met al die bloemen na afloop?

Bloemen op plateau of bloemen mee, moet ik als uitvaartondernemer altijd aanvinken op het formulier van een crematorium. En vervolgens achter de schermen: kaarten en linten eraf? Het is standaard procedure. Er blijven altijd grote hoeveelheden bloemen achter en ook crematoria weten er niets zinnigs mee te doen. En dus ontstaat een oceaan van bloemstukken ergens op de begraafplaats of op een plateau bij de entree.

Het aanzicht van deze verweesde bloemen maakt mij altijd diep treurig. Allereerst omdat er een kapitaal is uitgegeven bij de bloemist, hier hooguit twee uurtjes van genoten wordt en het vervolgens waardeloos blijkt. Maar ook: de sierteelt is een ontzettend milieubelastende productie. Wat een verspilling van landbouwgrond, energie en water.

Hieronder geef ik je een paar mooie ideeën om je rouwbloemen een langdurigere bestemming te geven.

En laat ik beginnen met zeggen: BEPERK DE BLOEMEN. Vraag mensen op de kaart om een enkele bloem mee te nemen, of schrijf dat je geen bloemen wilt, maar liever een donatie aan een mooi initiatief dat jullie aan het hart gaat.

En als er toch bloemen zijn, bijvoorbeeld jullie enige bloemstuk op de kist, laat je dan inspireren met de volgende ideeën.

IMG_9679.jpg

#1 Verf textiel met de bloemblaadjes

Bloemblaadjes dragen pigment waarmee je prachtige prints en kleuren kunt maken op textiel. Het mooie laken van oma of dat ene bloesje kan een prachtig nieuw leven krijgen met de liefde van de rouwbloemen. Zoek tutorials via youtube of maak er een gezamenlijke familie- of vriendenmiddag van onder begeleiding van natural dyeing experts zoals Lucila Kenny of Elin de Jong.

dried-flowers-hanging-from-ceiling-93190841-5a71f7591d6404003745a2d9.jpg

#2 Laat de
bloemen drogen

Droogboeketjes oubollig? In tegendeel! Het is helemaal van nu om slow dried flowers in je huis te hebben. Het proces kost wat tijd en werk, maar je kunt er als afscheidsritueel al je liefde in kwijt. Ook hiervoor vind je online allerlei tutorials, maar als je een goede bloemist hebt zoals Floribus Flower Farm, Raket en Distels, Blomsterkrans, Lokale Bloemetjes, Toma en Veld en Vaas, dan kunnen zij de mooiste dingen helpen maken. Zoals een krans die je jarenlang een mooie plek in je huis kunt geven.

field of hope.png

#3 Vereeuwig de bloemen in een
frame of vaas

Ik ontdekte laatst een prachtig adresje: Field of Hope. Daniëlle en Hariatie maken er prachtige objecten van gedroogde bloemen. Laat jouw mooiste selectie van bloemen vereeuwigen in een oud lijstje of vaas, en geef het een mooie plek in je huis. Bekijk hun website voor alle mogelijkheden, het is beeldschoon.

IMG_4508.jpg

#4 Laat er een foto of schilderij van maken

Bloemen zijn al eeuwenlang object van stillevens. Snappen we! Hoe mooi is het als je dit ook met je rouwbloemen doet. Laat er een professionele foto van maken, of een schilderij. Zo geef je de betekenisvolle schoonheid een mooie langdurige plek in je huis.

IMG_0719.jpg

#5 Zet ze thuis gewoon in een vaas

Er lijkt een schroom te zitten op het mee naar huis nemen van rouwbloemen, alsof dat een ongepaste zelfverrijking is. Absurd! In plaats van achterlaten bij het crematorium, kun je de bloemen veel beter mee naar huis nemen. Verdeel ze onder elkaar en geef ze een mooi plekje in een vaas in je huis.

 

Lees ook:

 
Feelform_Sfeerfoto_04WEB.jpg

Wat te doen met de as?

Pleurop.png

ge·con·do·leerd

Susanne+2nd+choice-13.jpg

"Anekdotes tonen vaak iemands eigenaardigheid."

IMG_2946.JPG

Opruimen voor je doodgaat

pexels-photo-64057-1694x1129.jpeg

De waarheid over iemand zeggen