social accounts na overlijden

unsplash%2Blinkedin%2Bslaes%2Bnavigator.jpg

Na een overlijden blijven Facebook, Instagram en Linkedin accounts gewoon voortleven. Soms geeft dat in het begin troost, maar op een gegeven moment is het tijd om ook online duidelijk te maken dat iemand niet meer leeft. Hoe eindig je social accounts?

“Feliciteer Oscar met zijn verjaardag!” Facebook weet je er altijd handig aan te herinneren. Maar als Oscar een paar maanden ervoor is doodgegaan, is het een pijnlijke notificatie dat je hem zou moeten feliciteren. Hoe kun je voorkomen dat dit gebeurt, hoe beëindig je social media accounts?

Foto’s en andere informatie die online zijn geplaatst staan op de server van dat medium. De eigenaar van het account is, in verband met privacy regelgeving, de enige die toegang heeft tot deze data. Ook in het geval de eigenaar is overleden, kan iemand anders deze data niet zomaar downloaden of verwijderen. Als je dit als nabestaande moet gaan regelen, moet je een andere route bewandelen. Hieronder vind je - met dank aan Radar - een handige wegwijzer om dit online nalatenschap goed te regelen als iemand is overleden.

Herdenkingsstatus

Op Facebook en Instagram is het mogelijk om een profiel na overlijden in te richten als herdenkingspagina. Naast de naam komt dan de tekst 'Ter nagedachtenis aan' te staan. Ook komt de naam dan niet meer voor bij verjaardagsherinneringen of vriendsuggesties. Het account blijft wel bestaan.

Bij een herdenkingspagina wordt het account beheerd door een contactpersoon die door de eigenaar van het account is geselecteerd. Als niemand is aangewezen, dan kun je dit via een aanvraagformulier in werking zetten.

Aanvraagformulier voor een herdenkingsstatus: Facebook | Instagram


Accounts verwijderen

Ook voor het definitief verwijderen van social media accounts zijn er formulieren. Zorg er wel voor dat je eerst een backup maakt van bijvoorbeeld foto's. Als het verzoek wordt goedgekeurd, zijn deze namelijk niet langer beschikbaar.

Aanvraagformulieren voor het verwijderen van een account: Facebook | LinkedIn | Twitter | Instagram


Data in cloud-diensten

Data opvragen uit de cloud is mogelijk, maar in verband met privacywetgeving is het wel lastig.

Google/YouTube: Opvragen van data kan via een webformulier. Google geeft aan dat ze alleen in bepaalde omstandigheden content uit een account kunnen verstrekken in verband met veiligheid en privacy.

Dropbox: Dropbox adviseert om de Dropbox-map op de computer van de overleden persoon te openen. Als dat niet lukt, dan kan een brief worden verstuurd om de data op te vragen. De adresgegevens staan op de website van de clouddienst.

Apple iCloud: Data opvragen bij iCloud is niet mogelijk. In de algemene voorwaarden van iCloud ga je akkoord dat je account niet overdraagbaar is en de data binnen je account nadat je overlijdt komt te vervallen.

In grote lijnen is het beleid van sociale media bij het melden dat iemand is overleden hetzelfde. Je dient een formulier in te vullen en daarbij moet je een overlijdensakte opsturen. Daarna wordt de aanvraag door het medium beoordeeld.


Goed regelen voor jezelf?

Wil je het voor jezelf goed geregeld hebben voor later, zorg dan voor een goede opname van je digitaal nalatenschap in je testament. Via de search engine vind je allerlei bedrijven die je hierbij kunnen helpen. Het is raadzaam om ergens een overzicht te bewaren van social media accounts met gebruikersnamen en wachtwoorden, en geef daarbij aan wat je wilt met je accounts als je komt te overlijden.


Bronnen: Radar, Facebook, Instagram. Linkedin, Twitter, Google, Apple

 

Lees ook:

 
Feelform_Sfeerfoto_04WEB.jpg

Wat te doen met de as?

Pleurop.png

ge·con·do·leerd

humusatie

Voortleven als compost

De Mythe - Schaal detail I.jpg

Ga voor een natuurlijke kist

IMG_2946.JPG

Opruimen voor je doodgaat

Susanne+2nd+choice-13.jpg

"Anekdotes tonen vaak iemands eigenaardigheid."