_X8A6595 - kopie.jpg

 

 

“Geen grauw gebeuren,
liever cocktails
en dansen.”

Susan Gloudemans, extraverteling

 
 

“Ik heb het altijd spannend gevonden om een dood lichaam te zien. Begin dit jaar overleed een goede vriend van me. Ik ging het een beetje uit de weg om hem te zien. Op de dag van de uitvaart heb ik toch gekeken. Het was heftig, maar achteraf ben ik eigenlijk heel blij omdat ik de werkelijkheid onder ogen heb gezien.”

 

“Misschien zou ik er zelf ook wel voor kiezen om zichtbaar te zijn, zodat mensen goed afscheid kunnen nemen. Dat is toch wel belangrijk. Maar dan moet jij wel lippenstift bij me opdoen en zorgen dat m’n haar goed zit. Zodat ik eruit zie zoals ik ben. En ik wil een mooie kleur aan.”

 

Natuurlijk ga ik dat regelen. Maar Susan Gloudemans is voorlopig nog niet van plan om dood te gaan, dus het is een belofte voor een verre, verre toekomst. Ongeacht of ik nog in het vak zit.

De foto's van Susan zijn gemaakt door kunstenaar Daniëlle van Ark www.daniellevanark.com 

De foto's van Susan zijn gemaakt door kunstenaar Daniëlle van Ark www.daniellevanark.com 


Hoe moeten mensen afscheid nemen van Susan?

Ze heeft jaren in de kunstwereld gewerkt als directeur van Stichting Trustfonds Rijksakademie en nu is ze hoofd Development bij International Film Festival Rotterdam. Ze is een vrije geest, scherpe blik en een waanzinnige powervrouw. Ik schat zomaar in dat dit geen ‘koffie met cake’ scenario wordt.

 
Ik geniet ervan
als er gekke dingen gebeuren.
 
 

“Het moet echt geen grauw gebeuren zijn hoor, kom op. Zo ben ik helemaal niet. Er mag best een moment van verstilling en rouw zijn, het liefst met mooie pianomuziek, daar word ik zelf altijd heel rustig en stil van.

 

Maar daarna moeten er cocktails gedronken worden! En er wordt gedanst. Ik geniet ervan als er gekke dingen gebeuren. Zoals laatst bij de zomerbarbecue van de Rijksakademie, dat we met de kunstenaars buiten gingen dansen in de stromende regen. Dat is wel hoe ik ben, ja.”

 
De zomerbarbecue op de Rijksakademie van beeldende kunsten mondde uit in dansen in de regen.

De zomerbarbecue op de Rijksakademie van beeldende kunsten mondde uit in dansen in de regen.

 

“Wat is eigenlijk nog meer belangrijk?”, vraagt Susan me. Die vraag kan ik natuurlijk beter aan haar stellen. Houdt ze eigenlijk van bloemen? “Ja ik vind het heel fijn om bloemen om mij heen te hebben. Maar jij vindt bloemen niet duurzaam toch?”

“Wilde bloemen dan. Nee, ik weet iets beters. We vragen iedereen om zelf bloemen te plukken. Of te stelen uit iemands tuin…..

Eentje maar.

Het moet wel een beetje leuk blijven.”

 

De tracks van Susan:

"Het heeft wel echt iets pathetisch, nadenken over je begrafenisliedje. Ik ga voor Michael Nyman. En voor bij de cocktail Inner City, met Good Life. Oh nee, doe Big Fun maar. Het is maar goed dat ik niet de dj ben, ik kom allemaal coole 90's crap tegen."