Foto boven:
A.P. Bio Floral Design

 

Grauwe gezichten, gedateerde uniforms, smakeloze catering en lelijke omgevingen. Dat waren mijn ervaringen bij de begrafenissen die ik in mijn leven had meegemaakt. Dus ook mijn verwachting van wat ik in de uitvaartwereld zou aantreffen. En precies wat ik radicaal anders wilde gaan doen.

 

De wereld waar ik vandaan kwam, een bank, was best een andere. Ik stapte van Vitra-meubilair over naar grafkisten en van strategiestukken naar rouwkaarten. In mijn vorige werkende leven had ik veel te maken met ecobrands, designers, social enterprises en ambachtsmensen. Veel aandacht voor schoonheid, duurzaamheid en authenticiteit. Bij uitstek zulke belangrijke aspecten bij afscheid nemen...

 

Meteen bij de start van mijn bedrijf ging ik daarom op zoek naar partners die, net als ik, liefde in hun werk stoppen. Google, beurzen, tijdschriften, folders: via de voor de hand liggende wegen trof ik vooral de geijkte dingen. And geijkt is not really my cup of tea. Meer inspirerende dingen qua rituelen, design, locaties, catering en styling vond ik via Pinterest en Instagram. Maar ja, óf het ging over bruiloften óf het was te vinden aan de andere kant van de wereld. Was er in ons calvinistische landje dan echt niks van een beetje kleur?

 

Rouw, dood en afscheid zijn misschien geen inspirerende onderwerpen. Maar mensen wel (dat zei ik eerder in een interview met de Verhalenbar). Een afscheid vormgeven zoals iemand was, ondergedompeld worden in iemands leven, kan heel inspirerend zijn. Net als een bruiloft. Met specifiek eten, muziek, of een plek die belangrijk was. Als finaal eerbetoon, een ultiem portret.

 

In de uitvaartwereld is ‘persoonlijk’ het meest gehoorde credo. Van de doodgraver uit het dorp tot de grote verzekeringsgigant. Maar écht persoonlijk wordt het pas als je eigen smaak kunt kiezen uit een kleurrijk palet van kisten, locaties, catering, kaarten en rituelen. Zonder tegen muren aan te lopen. Waar kun je inspiratie opdoen om dingen tegen te komen die bij jou passen? Wie gidst je hier doorheen? Er moesten toch ook in Nederland wel mensen zijn die dit snappen?

 

Ik vond ze. Maar wel net als met het vinden van je juiste adresjes voor goed eten en fijne spullen - waar je ongeveer je hele leven over kunt doen - pas na wat langer te zoeken. Via zijweggetjes, wat richting vragen en toeval. Het lijkt de liefde wel.

 

Van alle plekken, makers, producten en mensen in de uitvaartwereld die ik tot dusverre heb leren kennen, maakte ik mijn top tien. 

 

Het ultieme platform voor inspiratie is er voor mij nog niet. Tot die tijd probeer ik zo veel mogelijk inspiratie zelf te delen. Dus kom af en toe kijken op mijn website of volg mijn posts op Instagram.

 

de top tien
smaakmakers
van susanne

 
Huiez Frankendael.jpg

1. Huize Frankendael

Ik begin de top tien niet voor niets met een locatie. Want wist je dat een uitvaart niet per se in de aula van een crematorium hoeft plaats te vinden? Als één van de meest unieke plekken in Amsterdam met een ziel biedt Huize Frankendael je alle ruimte voor fijn samenzijn met dierbaren, goed (Slow Food) eten, een momentje voor jezelf zwervend door het overweldigende huis of door de weelderige tuin. Hier kun je aarden, in welke emotietoestand ook. Extra bijzonder vind ik hoe open minded ze zijn: bij Huize Frankendael is de overledene namelijk ook welkom. De dood hoort erbij, vinden ze. Een enorme big up dus voor Bodo Groen en Geert Burema. 

 
PU REST.jpg

3. Akidia

Mijn meest verkochte kist komt bij het Rotterdamse bedrijf Akidia vandaan. De jonge ondernemers Tim van 't Veer en Bram Koppert