Afbeelding1.png

Hoe kies je een uitvaartondernemer?

(volgens een uitvaartondernemer)

“Kies mij kies mij kies mij”, fluisteren de advertenties in het lokale krantje. Het herfstseizoen is begonnen in de uitvaartwereld. De uitvaartondernemers struikelen adverterend over elkaar heen. Glimlach, blik vol compassie. Ondergaande zon op de achtergrond, zachte kleuren. “Laat mij u ontzorgen.” Vroeg of laat ga je een keer gebruik maken van hun diensten, maar wie ga je dit toevertrouwen?

Mijn stukje doet misschien denken aan “Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend”. En uiteraard vind ik mezelf de leukste uitvaartondernemer, maar dat is lang niet iedereen met me eens. Smaken verschillen immers, gelukkig houdt niet iedereen van jong en blond. Maar ook ik ga een keer sterven, en wie moet dan mijn uitvaart begeleiden? Dit hield me bezig toen ik mijn eigen wensen laatst weer eens opfriste.

Om jou hierbij te helpen – of misschien wel een vriend, familielid of collega die hiermee in aanraking gaat komen – heb ik vijf tips op een rijtje gezet om de juiste match te vinden. En ja, ik houd het heus objectief.

 
Het herfstseizoen is begonnen…

Het herfstseizoen is begonnen…

 

 

Tip 1: Weet dat je überhaupt kunt kiezen

“Bel ons direct na overlijden, we zijn dag en nacht bereikbaar.” De uitvaartverzekeringspolis is gevonden en hierop staat een 0800-nummer. De tekst is duidelijk, het is belangrijk dat je snel belt. Dus dat doe je braaf. Een vriendelijke medewerker stelt je gerust, er komt meteen iemand naar je toe.

Eigenlijk moeten hier alarmbellen rinkelen. Het is te laat, je bent in de fuik beland van een verzekeringsmaatschappij. Die maatschappij is namelijk behalve verzekeraar ook uitvaartbegeleider. En overigens ook nog eigenaar van uitvaartlocaties, crematoria, begraafplaatsen, rouwvloten en verzorgingsteams. De beschikbare uitvaartbegeleider die na het dwingende telefoongesprek op de stoep verschijnt – in uniform – is hartstikke meelevend en een welkome regelaar, maar uiteindelijk is diegene een verkoopmedewerker. Alle voorgestelde mogelijkheden zijn niet geheel toevallig de opties waar de maatschappij de meeste provisie op maakt. Over Wc-eend gesproken. Niet voor niets sprak de AFM een paar jaar geleden uit dat er ongewenste prikkels zijn in de markt van uitvaartverzekeringen.

Eenzelfde probleem doet zich voor bij ziekenhuismortuaria. Daar kan sprake zijn van schimmige deals met lokale uitvaartondernemingen en om hier onderuit te komen, moet je je in nare bochten wringen. Journalist Marieke Henselmans schrijft in haar boek ‘Laat je niet kisten’ over ware gijzelingspraktijken, waarbij iemands lichaam pas tegen forse betaling wordt vrijgegeven. Maar soms gaat het subtieler en geeft de mortuariummedewerker een visitekaartje van een uitvaartondernemer ‘waar mensen vaak voor kiezen’.

Besef je dat je scherp moet zijn (en dat is lastig als je in rouw bent). Het eerste telefoontje dat na een overlijden wordt gepleegd is cruciaal. Sowieso is mijn advies dat het eerste telefoontje in familiekring is, om samen beraad te hebben, na te denken over wat er allemaal geregeld moet worden en vooral: hoe jullie het willen.

Of je een verzekering hebt of niet, je bent vrij om een uitvaartbegeleider te kiezen die je wilt. Laat het in ieder geval niet gebeuren dat de dwingende commercie dit voor je kiest.

 

Tip 2: Shop rond

De hele uitvaartwereld presenteert zich online. Websites zijn etalages en steeds meer uitvaartondernemingen zijn vindbaar op Facebook of Instagram. Wat ondernemingen online laten zien, geeft een goede indruk van wie ze zijn en wat ze kunnen. Een paar websites zoals 1001lichtjes, RememberMe en Netwerk Uitvaartvernieuwers presenteren allerlei zelfstandige, kleinschalige uitvaartondernemers (ik sta op geen van deze sites, dus dit is echt een heel objectieve tip). En via hashtags als ‘uitvaart’ of ‘natuurbegraven’ op Instagram kom je ook veel tegen. Hier kun je een goede indruk krijgen van de diversiteit van smaak.

Terwijl je aan het shoppen bent, doe je meteen inspiratie op voor de uitvaart. Misschien zag je een mooie kist, bijzondere locatie of een goed idee voor de bloemen.

 

Tip 3: Fijn mens?

Beste vrienden zul je niet snel worden met een uitvaartbegeleider. Maar het is erg welkom als het een prettig mens is. Misschien heb je wel eens kraamzorg gehad, een vreemd iemand een week lang elke dag in je huis, die behoorlijk dichtbij komt en wiens energie en adviezen toch best van invloed zijn. Hetzelfde geldt voor een uitvaartbegeleider.

Via websites kom je er niet snel achter of iemand aardig is, inlevend of een beetje humor heeft. De allerbeste tips zijn die van mensen uit je omgeving. Vraag die ene vriend die vorig jaar zijn vader had verloren, wat zijn ervaring was. En was de buurvrouw niet bevriend met een uitvaartondernemer?

De gevolgde opleiding is ook relevant. Er bestaan opleidingsinstituten die uitvaartbegeleiders leren ‘hoe het hoort’ én er bestaan gelukkig ook vernieuwende, progressieve opleiders. De beste opleiding vind ik Gaandeweg Uitvaart Educatie in Apeldoorn, opgericht door de inspirerende vernieuwer Geraldine van de Vegte. Zij heeft een missie om een frisse wind door de uitvaartbranche te laten waaien. Hear hear.

Dan nog iets over ego. In mijn eigen wensenbrief heb ik aan mijn man geschreven: “Betrek voor het vormgeven van mijn afscheid een vriendin met fine taste. Voor het regelwerk betrek je een zelfstandig begrafenisondernemer met een niet al te groot ego, die snapt dat de conceptuele productie in andere handen ligt en daaraan ondersteunend is.” Soms tref je wel eens mensen in je leven met een ego probleem. Die kun je ook onder uitvaartbegeleiders tegenkomen. Het soort dat statig voor een rouwstoet uit moet choreograferen, onder het mom van ‘zo hoort het, als eerbetoon’. Of het vanzelfsprekend vindt dat hij de opening én de afsluiting doet van de ceremonie.

Het afscheid is van jullie, niet van de uitvaartbegeleider. Zoek iemand die bij jullie past, die goed luistert, die jullie ondersteunt en in jullie kracht zet door jullie eigen talent te benutten.

 

Tip 4: Bespreek het terwijl je leeft

Het kan best onprettig zijn voor nabestaanden om onder tijdsdruk te oriënteren. Grote kans dat ze door de bomen het bos niet zien, de inspiratie niet hebben en er vervolgens onderling niet over eens raken. Een tip uit mijn hart is dan ook om je uitvaart te bespreken met je dierbaren terwijl je leeft. Wat vind jij belangrijk om na te laten, wat vinden zij belangrijk om afscheid te kunnen nemen?

Samen kunnen jullie op zoek gaan naar iemand die bij jullie past. Daarbij is het eigenlijk nog belangrijker dat de uitvaartbegeleider met jouw dierbaren klikt, dan met jou. Zij hebben met de uitvaartbegeleider te maken, tussen hen moet fijn werken.

Het is geen verkeerd idee om al bij leven met een uitvaartbegeleider in contact te komen, een gesprek te hebben. Iemand kan jullie op weg helpen en in alle rust luisteren naar jullie wensen. Benader gewoon iemand voor een kennismaking.

 

Tip 5: Toets op transparantie

Net als bij grote verzekeringsmaatschappijen kunnen ook kleine uitvaartondernemers bepaalde belangen hebben. Het meest voorkomende belang is de provisie die ondernemers maken op een kist, het is zeer gebruikelijk dat daar marges op gemaakt worden van 100% of soms meer. Vergelijk het met de wijnen in een restaurant, alleen levert een uitvaartondernemer er geen enkele toegevoegde waarde aan. Naast de provisie op de kist, houdt de uitvaartondernemer ook vaak iets over aan de rouwadvertentie in de krant, de thuisopbaring en andere diensten. Bovenop het begeleidingstarief dat wordt gerekend.

Als je toegevoegde waarde levert, mag je er wat mij betreft absoluut aan verdienen. Maar het punt in de uitvaartwereld is dat er zeer beperkte transparantie is. Vraag een uitvaartondernemer naar de manier van omgaan met kosten en provisies, of hij of zij bereid is om de onderliggende rekeningen van derden te overhandigen. Zo niet, dan weet je genoeg. Een verzekeringsmaatschappij overhandigt deze informatie over interne kostprijzen vanzelfsprekend nooit.

 

PS: kies mij ;)

 

Meer inspiratie?

IMG_6239.jpg

Een boom worden

De Mythe - Schaal zijkant.jpg

Kies voor een natuurlijke kist (of mand)

De9BLADUcAAhpgn.jpg

Laten we eens over geld praten