captain-fantastic-scene.jpg

Waarom het belangrijk is
om naar een begrafenis te gaan

Twijfel je wel eens om naar een begrafenis toe te gaan?
Gaan. Het betekent namelijk meer dan je denkt.

Beeld boven: 
still uit de film 'Captain Fantastic'

 

Beeld in tekst: 
still uit 'Sex and the City'

 


Misschien heb je het wel eens gevoeld. Twijfel of je wel of niet naar een begrafenis moet gaan. Omdat je je niet belangrijk genoeg voelt. Omdat je niemand bij de begrafenis kent. Of juist wel een familielid kent, maar de overledene zelf niet. Bijvoorbeeld jouw naaste collega die haar vader heeft verloren. 

 

Met het aanwezig zijn bij een begrafenis laat je nabestaanden zien dat de persoon ertoe deed, en dat zijn of haar dood ertoe doet. Het is een boodschap die van grote betekenis kan zijn voor een rouwende familie. Dit zegt Sarah Kerr, een Canadese death doula

 

“Ook al ken je de familie niet goed, of ken je niemand anders in hun wereld, maar het bijwonen van de begrafenis is een helend gebaar waarvan de impact veel groter kan zijn dan jouw connectie met de overledene”, aldus Sarah Kerr.

 

Het geldt onverminderd wanneer een persoon die jou dierbaar is, iemand heeft verloren. Een partner, vader, moeder. Zelfs al heb jij de overleden persoon zelf wellicht niet zo goed gekend. Het geeft enorme steun als je er bent en ook in deze situatie laat je blijken dat iemand ertoe doet: in dit geval degene die je komt steunen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je nagaat of het niet besloten is. 

 

 
 
satc1.jpg
 

 

Sarah Kerr legt uit: “Een deel van het verwerken van iemands dood is het realiseren van alle delen van de persoon die we zijn kwijtgeraakt. Iedereen die naar een begrafenis komt, helpt de nabestaanden om dat beeld compleet te maken: wie hun dierbare was, hoe diegene andere mensen raakte en wat diegene heeft bereikt. Jouw aanwezigheid helpt nabestaanden om hun dierbare ‘dieper’ te ervaren, en dat is belangrijk voor rouwverwerking.”

 

“Als je je afvraagt of je naar een begrafenis moet gaan, dan moet je dat waarschijnlijk doen. Maar stap niet anoniem naar binnen en weer naar buiten. Zorg ervoor dat het gezin weet wie je bent.” Doe dit wel op een manier die passend is bij het afscheid, stel jezelf bescheiden op. “Of schrijf een kaart voor de familie met een verhaal over wie de persoon voor jou was.”

 

Bovenop de betekenis voor de familie, heeft de aanwezigheid bij een begrafenis natuurlijk ook een betekenis voor jezelf. Hopelijk helpt de ceremonie je met het verdriet dat jij hebt, met jouw eigen verwerking van het verlies.

 

Meer weten over de holistische benadering van death doula Sarah Kerr? Lees over haar werk op de website van Soul Passages

 

Lees ook:

 
Pleurop.png

ge·con·do·leerd

IMG_2946.JPG

Opruimen voor je doodgaat

bio urn 2.jpg

Een boom worden