Wat te doen? 

In korte tijd moet er veel worden geregeld en gedaan. Laat mij jullie ontzorgen. 

tomorrow trunk.JPG
 

Bij overlijden

"When someone dies, the first thing to do is nothing. Don't run out and call the nurse. Don't pick up the phone. Take a deep breath and be present to the magnitude of the moment."

Deze woorden van de Canadese death doula Sarah Kerr raken wat mij betreft precies wat er op dat moment nodig is. Raak niet meteen in een regelmodus. Wees daar. In het moment. Sluit je ogen, houd elkaar vast. 

Pas als jullie er aan toe zijn, bellen jullie de eerste personen die belangrijk zijn. En pas daarna beginnen de regelzaken. 

Als iemand is overleden, stelt een arts of huisarts het overlijden vast. Neem daarna contact met me op. Ik kan helpen met de verzorging. De mooiste kleren, de fijnste plek. Dit kan thuis of ergens anders, bijvoorbeeld bij een uitvaartcentrum.


Wensen

Op een bijzondere locatie? Speciale catering? Live muziek of een ander optreden? Alles is mogelijk. Samen bespreken we wat de wensen zijn en hoe we dit voor elkaar gaan krijgen. 


Mijn begeleiding

Samen bespreken we hoe het afscheid vorm zal krijgen: de locatie, begraven of cremeren, het moment, de berichtgeving, de invulling zoals jullie dat wensen, catering en eventuele rituelen. In de dagen tot de uitvaart houden we dagelijks contact over de details. Ook over de kosten. Ik neem de dingen uit handen waar dat de wens is. Ook kan ik dagelijks langs komen bij de overledene. Op de uitvaartdag zelf ben ik er om het afscheid te begeleiden en te zorgen dat alles naar wens verloopt.


Kosten

Doorgaans kost een uitvaart tussen de 5.000 en 10.000 euro. Maar het kan ook minder of meer kosten. Dit hangt volledig af van de keuzes die worden gemaakt, zoals het aantal mensen, de catering, de kist, baar of wade, opbaren thuis of op locatie en begraven of cremeren. Voor mijn begeleiding heb ik een vast tarief om de hele fulltime uitvaartweek beschikbaar te zijn, maar dat kan ook per uur. Ook met een klein budget kan ik helpen om samen een persoonlijk afscheid te organiseren. In tegenstelling tot veel andere uitvaartondernemers bereken ik géén marge op wat we moeten inhuren of kopen, zoals een kist of andere benodigdheden. Voor mij is dat een principekwestie, net als transparantie. Alles wordt doorberekend voor de prijs waarop ik inkoop. Lees hier mijn stuk ‘Laten we eens over geld praten’.


Verzekering

Bij vrijwel alle verzekeringen waarbij een bedrag wordt uitgekeerd, is het mogelijk om mij te vragen als uitvaartbegeleider. Bij een naturaverzekering gelden beperktere mogelijkheden. De afstemming met de verzekeraar kan ik eventueel overnemen.


Do it yourself

Met alle liefde zou ik jullie begeleiden bij het vormgeven van de uitvaart, jullie ontzorgen en het overzicht bewaken van de vele dingen die geregeld moeten worden. Maar een uitvaart mag je ook zelf regelen, want een uitvaartbegeleider is niet verplicht. Wil je het zelf doen? Dan geef ik je graag tips. En als je wilt, dan kan ik de eindjes aan elkaar knopen. 


 

Wil je in gesprek over wat ik voor jullie afscheid kan betekenen?
Neem dan contact met me op.